NOUA GENERAŢIE DE LENTILE DIN SILICON-HIDROGEL PENTRU PURTARE ZILNICĂ

CRISTINA SCHNIDER, ROBERT STEFFEN
Optician, 4 iunie 2004, nr. 5954 , Vol. 227 şi 2 iulie 2004, nr. 5958, Vol. 228

Rezumat dr. Simona Radu

Dezvoltarea în domeniul lentilelor de contact a fost guvernată până de curând de dorinţa de a oferi caracteristici îmbunătăţite, cum ar fi oxigenarea sau calitatea suprafeţei şi mai puţin de a răspunde unei necesităţi a consumatorilor, pacienţilor sau practicienilor.

În scopul de a satisface nevoile acestora s-au făcut studii de piaţă pe eşantioane largi şi s-a constatat că se diminuează confortul spre sfârşitul perioadelor lungi de purtare. Atributele cheie ale lentilelor de contact moi, spre deosebire de cele dure, sunt confortul şi adaptarea rapidă. Se dovedeşte însă că, la sfârşitul zilei, mai mult de jumătate dintre purtători percep un grad de disconfort. Este o certitudine şi faptul că disconfortul este motivul principal pentru care 50% dintre purtători renunţă la purtarea lentilelor de contact. În plus, lentilele de contact din silicon-hidrogel pentru port extins nu s-au dovedit a fi atât de populare precum era de aşteptat, unul dintre motive putând fi confortul redus global sau la sfârşitul zilei. Prima generaţie este deja disponibilă în Europa de 5 ani şi cu toate acestea doar 5% dintre purtătorii noi de lentile de contact sunt adaptaţi astfel. În afara reţinerilor pacienţilor faţă de purtarea continuă a lentilelor de contact, atitudinea prescriptorilor faţă de această modalitate de purtare, deficienţele de confort şi performanţ ele clinice ale lentilelor din silicon-hidrogel de primă generaţie au avut un rol de netăgăduit. Punctele slabe ale acestor materiale sunt legate de alte proprietăţi decât permeabilitatea la oxigen, cum ar fi: modulul sau rigiditatea, umectabilitatea suprafeţei şi depozitele lipidice. Astfel că, deşi problemele legate de hipoxie au fost virtual eliminate cu lentilele din silicon-hidrogel, inflamaţiile, infecţiile şi complicaţiile mecanice constituie, in continuare, un real inconvenient.

Cercetările şi dezvoltarea unei noi generaţii de lentile moi s-au orientat, în consecinţă, către beneficii evidente pentru consumator şi practician, pentru ca pacienţii să fie dornici să le încerce şi specialiştii să aibă încrederea de a le recomanda. Lentilele din noua generaţ ie trebuie să îmbine caracteristicile de transmisibilitate la oxigen ale lentilelor din silicon-hidrogel cu beneficiile de confort şi uşurinţa în adaptare oferite de lentilele tradiţionale din hidrogel.