Retinopatia diabetica

 

Daca aveti diabet, probabil stiti ca organismul dumneavoastra nu poate folosi sau stoca zaharul corect. Când cantitatea de zahar din sânge (glicemia) este prea mare, poate afecta vasele de sânge din întreg corpul, inclusiv cele din ochi. Aceasta poate conduce la retinopatia diabetica.

În stadii mai avansate, boala poate produce cresterea de noi vase de sânge în spatele retinei. Noile vase sanguine pot determina dezvoltarea unui tesut care împinge retina, provocând dezlipirea acesteia si prin aceasta ducând la orbire. În plus, vasele de sânge anormale se pot dezvolta si în iris, ceea ce conduce la aparitia glaucomului.

Semnele retinopatiei diabetice

Toate persoanele care au diabet prezinta riscul de a face retinopatie diabetica, dar nu toate o fac. În fazele incipiente, s-ar putea sa nu sesizati nici o schimbare în vederea dumneavoastra, dar mai târziu da.

Un semn al retinopatiei diabetice poate fi aparitia unor puncte negre care plutesc în campul vizual. Uneori, dificultatea de a citi sau de a face un lucru de aproape, poate indica faptul ca se colecteaza un lichid în macula, cea mai sensibila portiune a retinei. Acest lichid se numeste edem macular. Un alt semn este vederea dubla, care apare atunci când sunt afectati nervii care controleaza muschii ochiului. Daca aveti oricare din aceste semne, mergeti de urgenta la un oftalmolog.

Oftalmologul dumneavoastra poate diagnostica retinopatia diabetica efectuând un examen al fundului de ochi sau folosind un test special numit angiografie cu fluoresceina.

Care sunt cauzele retinopatiei diabetice?

 

Nivelul ridicat al glicemiei creste riscul aparitiei retinopatiei diabetice, la fel si vechimea diabetului. În general, diabeticii nu dezvolta retinopatie decât dupa cel putin 10 ani de la debutul bolii.

Glicemia crescuta poate altera vasele sanguine din retina, ducând la sângerari sau eliminare de lichid. Aceasta cauzeaza umflarea retinei si formarea de depozite. Este forma incipienta de retinopatie diabetica, denumita neproliferativa.

Într-un stadiu mai avansat, numit retinopatie proliferativa, vase noi de sânge cresc pe suprafata retinei. Aceste vase sanguine noi pot produce probleme vizuale serioase deoarece se pot sparge si pot sângera în vitros, o substanta gelatinoasa care exista în centrul ochiului. Retinopatia proliferativa poate duce la orbire.

Din fericire, puteti reduce riscul de aparitie a retinopatiei diabetice urmând urmatoarele sfaturi:

– Mentineti nivelul glicemiei sub control
– Urmariti-va tensiunea arteriala si pastrati-o sub control, sau cereti sfatul specialistului
– Urmati o dieta sanatoasa
– Faceti regulat miscare
– Efectuati un control oftalmologic cel putin o data pe an
– Daca remarcati vedere neclara sau aveti dificultati în efectuarea lucrului de aproape, cum este cititul, sau daca vederea va devine încetosata ori cu pete, mergeti de urgenta la un oftalmolog

Tratamentul retinopatiei diabetice

Retinopatia diabetica poate fi prevenita cu medicamente pe baza de antocianozide si antioxidanti care au rolul de a întari peretii vasculari si de a limita scurgerile de lichide vasculare prin acestia.
În stadii mai avansate retinopatia diabetica poate fi tratata cu fotocoagulare laser pentru a etansa vasele sanguine sparte si pentru a le distruge pe cele nou-formate. Fotocoagularea laser nu produce durere pentru ca retina nu contine terminatii nervoase.

La anumiti pacienti, sângele patrunde în vitros si întuneca vederea. Oftalmologul poate sa hotarasca sa astepte ca sa vada daca întunecarea nu dispare de la sine, o perioada numita „de urmarire atenta”. O procedura numita vitrectomie, înlatura sângele scurs în vitros.Organismul înlocuieste treptat vitrosul pierdut si vederea de obicei se îmbunatateste.