Pentru pacient

In viata de zi cu zi ne intalnim din ce in ce mai des cu o serie de termeni specifici afectiunilor oculare care ne pun in dificultate. Mai jos sunt detaliate cateva dintre acestea:

1 Cataracta

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului, ceea ce cauzeaza probleme vizuale. Cel mai obisnuit tip este cel legat de vârsta. Peste 50% dintre persoanele de peste 65 de ani au cataracta.

În fazele incipiente, iluminarea mai puternica si ochelarii pot scadea problemele vizuale legate de cataracta.

Mai multe informatii aici

 

2 Degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara este deteriorarea maculei. Macula este o mica arie a retinei la nivelul fundului ochiului, care ne permite sa vedem clar detaliile fine si sa îndeplinim activitati cum sunt cititul si sofatul. Când macula nu functioneaza corect , vederea centrala poate fi afectata de încetosare, pete negre sau distorsiuni. Degenerescenta maculara afecteaza abilitatea de a vedea la distanta sau aproape si poate face ca anumite activitati – cititul, introdusul atei în ac – sa devina dificile sau imposibile.

Mai multe informatii aici
3 Glaucom

Glaucomul este o afectiune a nervului optic.Nervul optic coduce la creier imaginile captate de retina.Foarte multa lume stie ca glaucomul are legatura cu presiunea din ochi.Cu cit este mai mare aceasta presiune cu atit cresc sansele de a afecta nervul optic.
Desigur presiunea intraoculara nu este singurul factor in producerea glaucomului dar ramine cel mai important factor de risc.Nervul opic este format dintr-un numar foarte mare de fibre nervoase.Glaucomul poate afecta la inceput doar unele dinte aceste fibre provocind “insule”in cimpul visual.Multi pacienti nu observa aceste puncte “oarbe” decit atunci cind boala este foarte avansata.Atunci cind intregul nerv optic este distrus survine orbirea.Diagnosticul precoce si tratamentul de catre un oftalmolog reprezinta cheia in prevenirea distrugerii nervului optic.

Mai multe informatii aici
4 Defecte refractie

Miopia reprezinta o problema de vedere care afecteaza aproximativ o treime din populatie. Miopii au dificultati în vederea lucrurilor la distanta, cum ar fi semnele de circulatie, dar vad bine de aproape, cum ar fi cititul sau cusutul.

Mai multe informatii aici

 

5 Infectii oculare

Printre cele mai intalnite sunt conjunctivitele – bacteriana, virala si alergica – si blefarite

Mai multe informatii aici
6 Retinopatia diabetica

Daca aveti diabet, probabil stiti ca organismul dumneavoastra nu poate folosi sau stoca zaharul corect. Când cantitatea de zahar din sânge (glicemia) este prea mare, poate afecta vasele de sânge din întreg corpul, inclusiv cele din ochi. Aceasta poate conduce la retinopatia diabetica.

Mai multe informatii aici
7 Sindrom ochi uscat

În mod normal suprafata ochiului (corneea) trebuie sa fie permanent umeda.
Sindromul de ochi uscat (keratita sicca) apare datorita lipsei îndelungate de lubrifiere si umidificare a ochiului. În consecinta, partile anterioare ale ochiului sufera o iritatie constanta pâna la inflamatie.

Mai multe informatii aici